McCarthy advarer: – Det er på tide å stille Joe Biden for riksrett

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 29. august 2023 | 06:14

Speaker i Representantenes hus, Kevin McCarthy, anklaget søndag president Joe Biden for en «korrupsjonskultur».

McCarthy mener at det «naturlige skrittet fremover» ville være en riksrettsgranskning, skriver Newsweek.

Republikaneren fra California, har tidligere sagt til Fox News’ Sean Hannity at Biden ikke hadde har snakket sant om sin involvering i sønnen Hunter Bidens utenlandske forretningsforbindelser.

Kommentarene fra McCarthy kommer etter at Devon Archer, en tidligere forretningspartner av Hunter Biden, vitnet i juli for House Oversight Committee om at presidentens sønn satte sin far på høyttaler under forretningssamtaler ved flere anledninger. Archer har tidligere vært styremedlem i Burisma Holdings, et energiselskap basert i Ukraina, sammen med Hunter Biden, og var også med på å grunnlegge Rosemont Seneca Partners sammen med ham.

I forrige måned gjentok pressesekretær Karine Jean-Pierre i Det hvite hus at presidenten «aldri var i forretninger med sin sønn», men unnlot å svare på om han ble satt på høyttaler mens sønnen drev forretninger.

– Du må bare forstå at fordi republikanerne tok flertallet, har vi funnet ut at det president Biden fortalte oss da han stilte til valg, ikke er sant, sa McCarthy til Fox-verten Maria Bartiromo på Sunday Morning Futures.

– Vi fant nå ut at siden han var en sittende visepresident [under tidligere president Barack Obama], opprettet familien 20 skallselskaper. De mottok 16 av 17 utbetalinger fra Romania mens han var visepresident. Vi fant nå ut at pengene ville strømme til ni familiemedlemmer, sa McCarthy i intervjuet.

– Vi har også et Justisdepartement som prøvde å gi en fordelaktig avtale til Hunter Biden, og dommeren sa nei. Så hvis du ser på all informasjonen vi har klart å samle inn så langt, er det et naturlig skritt å gå videre til en riksrettssak, fortsetter McCarthy.

Les også: Comer: Archer-vitnemål bekrefter «løgn» fra Biden

I avtalen med føderale påtalemyndigheter var det forventet at Hunter Biden ville erklære seg skyldig i to forseelser for ikke å ha betalt sine føderale skatter i tide i 2017 og 2018, samtidig som han unngikk å bli tiltalt for en forbrytelse med våpen – ulovlig besittelse av skytevåpen som narkotikabruker.

Begge sider sa imidlertid at avtalen var av bordet etter at den amerikanske distriktsdommeren Maryellen Noreika, som presiderer over saken, spurte om avtalen tilbød presidentens sønn blank immunitet mot påtale i hans påtalemessige handlinger eller bare for hans skattelovbrudd. Etter at toppanklageren sa at den ikke ville tilby vidtrekkende immunitet, erklærte Bidens advokat avtalen ugyldig.

Avtalen ble kraftig kritisert av republikanerne, som kalte den en «gullkantet avtale» som ble tilbudt Hunter Biden kun fordi han er presidentens sønn.

Samtidig er det mange republikanere som vil starte en formell riksrettssak mot Biden.

Les også: CNNs Jake Tapper om Hunter-etterforskningen: – Kanskje varslerne hadde rett

Georgia-representant Marjorie Taylor Greene har også støttet riksrettstiltale mot Biden siden han først tiltrådte, da hun anla riksrettstiltale mot ham tidlig i presidentskapet.

– I dag holdt jeg en tale der jeg forklarte hvorfor vårt republikansk-ledede hus må gå videre med en riksrettsgranskning av Joe Biden for korrupsjon og maktmisbruk, skrev republikanernes lovgiver på X (Twitter )i slutten av juli.

– Det er på tide å stille Biden for riksrett og FJERNE president Trumps riksrett!

mest lest