Studie: Hvorfor er covid-19 mer dødelig for noen?

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 29. september 2022 | 07:19

Amerikanske forskere har sett nærmere på hvorfor noen opplever koronaviruset, som et mindre influensalignende symptomer, mens hos andre kan gi alvorlig sykdom og død. Studien er publisert i det anerkjente tidsskriftet Nature.

Forskere har ifølge NRK, oppdaget at en ganske vanlig genvariant kan føre til økt dødelighet om man blir smittet med covid-19. Og denne varianten har over 230 millioner mennesker i verden.

– Både alder, kjønn og visse sykdommer øker risikoen for skadelige utfall. Men det forklarer ikke alt. Dette er første gang vi ser at en såpass vanlig genvariant er assosiert med covid og dødelighet, sier professor Sohail Tavazoie. Han er ansatt ved The Rockefeller University og har ledet studien.

De fleste mennesker har en form av genet som heter APOE3. Mens 40 prosent av befolkningen har minst én kopi av APOE2- eller APOE4-varianten. APOE4 er først og fremst kjent for å øke risiko for Alzheimer.

Les også: Studie: Var mer redde for økonomien enn koronasmitten

Resultatene av forsøkene viste at mus med genvariantene APOE2 og APOE4 hadde større sannsynlighet for å dø dersom de ble smittet med SARS-CoV-2 viruset.

I en analyse av 13.000 pasienter fant forskerne at personer med to kopier av enten APOE4 eller APOE2 mer sannsynlig hadde dødd som følge av covid-19. Omtrent 3 prosent av individene har to kopier av disse variantene. Det representerer anslagsvis 230 millioner mennesker i verden.

Nytt koronavirus stoppes ikke av vaksine: – Vi ønsker ikke å skremme noen

mest lest