Innrømmer at de prøver å lure tannlegen

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 30. november 2022 | 15:10

Tannpuss, tanntråd, fluor og munnskyll – det er mye å huske på når du skal pusse tennene.

Men når tannlegetimen nærmer seg, innrømmer hele 7 av 10 nordmenn at de skjerper tannstellet litt ekstra. I tillegg liker 15 prosent å pynte på sannheten når tannlegen spør om rutinene.

Ifølge en undersøkelse gjennomført av Respons Analyse for Farmasiet er nordmenn stort sett flinke med munn- og tannhygiene. Halve befolkningen drar årlig eller oftere til tannlegen, og de fleste bruker både tanntråd og pusser tennene daglig.

– Det at vi faktisk prøver å fremstå som mer pliktoppfyllende enn det vi egentlig er, er jo et litt artig funn. Hvis nordmenn er så flinke som de gir uttrykk for, skal det ikke være nødvendig med intensiv tannpuss og tanntrådbruk rett før tannlegetimen, sier Stig Henning Pedersen, driftsdirektør og farmasøyt i Farmasiet, i en pressemelding.

Pedersen mener nordmenn heller burde bli flinkere til å sikre god munnhelse til hverdags.

– Jeg har forståelse for den samvittighetsfulle sluttspurten dagene før man skal i tannlegestolen, men man lurer jo kun seg selv om man tror det kan erstatte den daglige og forebyggende innsatsen som skåner oss for hull og andre tannhelseplager, sier Pedersen.

Tannhelse kan påvirke generell helse

Det finnes mange gode grunner til å ta godt vare på tennene og ha gode rutiner for tannstell. Blant annet forebygger det plakk, tannstein, hull i tennene (karies), tannkjøttsykdommer og dårlig ånde.

– Disse tingene er nok de fleste klar over. Men mer overraskende er det kanskje at stadig flere studier indikerer en sammenheng mellom dårlig munnhygiene og generell helse – betennelse i munnen kan spre seg til resten av kroppen, sier Pedersen.

Han forklarer at dersom man ikke behandler hull og betennelser i tannkjøttet i tide, kan lidelsene spre seg til friske nabotenner og angripe tannkjøtt eller kjeveben.

– Jeg oppfordrer derfor til å være nøye med tannstellet – i verste fall kan alternativet være at tenner knekker og man kan utvikle alvorlige sykdommer, sier Pedersen.

Kostbar tannlegeskrekk

Undersøkelsen viser også at annenhver nordmann synes det er for dyrt å dra til tannlegen. Videre oppgir 1 av 10 at de har tannlegeskrekk.

– Det er veldig uheldig hvis noen utsetter eller unnlater å oppsøke tannlegen for nødvendig tannbehandling. Og særlig trist hvis det er økonomien som stopper. Den langsiktige kostnaden av å utsette tannlegebesøk kan nemlig bli langt høyere, sier en bekymret Pedersen.

Pedersens klare oppfordring er å pusse tennene to ganger daglig i helst to minutter, bruke tanntråd og munnskyll med fluor. Dersom du mistenker hull i tennene eller generelt dårlig tannhelse, bør du oppsøke tannlegen, uavhengig av når du sist satt i tannlegestolen.

– Også må vi slutte å tro at vi kan lure tannlegen, avslutter han.

Milliardær mente datteren ble «hjernevasket» på universitet: Betalte for «deprogrammering» (+)

mest lest