Spetalen gir Støre det glatte lag: – Den norske kronen er pill råtten

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 31. mai 2023 | 10:22

Kjendisinvestor Øystein Stray Spetalen, gir Jonas Gahr Støre og hans regjering det glatte lag og spår kronekollaps, tosifret inflasjon og skatteflukt i stor stil.

– Når kapitalsterke nordmenn ikke engang vil bo i Norge, eller eie den norske kronen, hvorfor skal da utlendinger eie norske kroner? sier han til Dagens Næringsliv.

Spetalen er skråsikker på hva som er grunnen til den svake kronen: Utenlandske investorer vil ikke investere i Norge på grunn av politisk risiko.

– I det internasjonale valutamarkedet blir man målt hver dag. Og markedets dom over Støre er knallhard. Den norske kronen er pill råtten, sier Spetalen til DN.

– Jeg har vært i finansmarkedet i 40 år. Som megler, forvalter og investor. Det som har skjedd under Støre er oppsiktsvekkende. Nå spør de flinkeste internasjonale investorene meg om hva er det som skjer i Norge?

Les også: Kronekursen faller og faller: – Norges Bank skal ikke drive det norske folk fra gård og grunn

Usikkerheten hos de utenlandske investorene startet i fjor høst, forteller Spetalen. Da la regjeringen frem et forslag om grunnrenteskatt for oppdrettsnæringen, som fikk lakseaksjer til å rase på Oslo Børs. Strømmen av velstående nordmenn som har flyttet til Sveits det siste året, gjør ikke investorene noe tryggere.

– Og når investorer begynner å google, ser de at Jonas Gahr Støres økonomiske forbilde er Piketty. Da forsterkes frykten, sier Spetalen til DN.

Han spår en inflasjon på ti prosent.

Tirsdag passerte europrisen en ny grense da 1 euro kostet over 12 kroner. Dollaren koster 11,17 kroner, mens et pund nærmer seg 14 kroner (13,88 kroner).

Euroen koster over 12 kr for første gang siden mars 2020.

mest lest