Hvor dypt stikker egentlig høyrebølgen i Norge?

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 9. november 2024 | 11:46

Dette er en kommentar.

De er et pariaparti. Likevel.

InFact måler FrP til 24,2 prosent totalt, større enn Høyre på 20,3 prosent. Men det mest slående: 32,6 prosent av norske menn ville stemt Frp.

Over dobbelt av antallet kvinner (15,3 prosent).

I aldersgruppen 18-29 år har FrP en oppslutning på 39,6 prosent. ja, du leste riktig!! Det kommer frem hos Nettavisen som har bestilt målingen. Også blant unge kvinner er oppslutningen for FrP på 24 prosent, melder TV 2.

Men mer enn 3 av 10 menn sier nå at de ville stemt på FrP hvis det var valg nå.

Det er mange. Historien tatt i betraktning.

For folk som er litt opp i årene hard det sittet det langt inne å «innrømme» at man stemmer FrP. Deres tilhengere (og noen av politikerne) har vært sett på som harry, dumme, rasister… you name it. De har fått råtne egg og tomater kastet etter seg. Andre politikere behandlet dem som søppelmennesker til langt ut på 2000-tallet.

Det skjer fortsatt.

Medieklassen og landets akademiske elite har sett ned på partiet. Knapt en journalist eller akademiker sier de stemmer på partiet,. Ingen fornuftige, velutdannede mennesker gjør (gjorde?) jo det.

Er det på grunn av eller til tross for dette at 4 av 10 de av de under 30 år nå sier at de vil stemme på Sylvi Listhaugs brokete forsamling? Og altså hver tredje mann.

Er det en protestbølge? Et generasjonsoppgjør?

Eller gir det FrP sier så mye fornuft at de vinner frem på rasjonelt, argumentativt grunnlag? I USA har Trump omtalt sitt budskap som «sunn fornuft». Og sammenliknet med venstresidens utopier, har høyresiden nettopp mer sunn fornuft. Enhver bevegelse inn i sunn fornuft, kan bare være til det gode.

Et samfunn som styres etter utopier, vil aldri komme dit det vil. Et venstrevridd samfunn vil alltid skuffe. Det vil vedta seg inn i selvmotsigelser. Men det har skjedd før, og det kan skje igjen.

Nordmenns veier er uransakelige. Det er ikke mer enn fire år siden at flere enn 20 prosent sa de ville stemme på Sp. Nå ligger de på 5-6 prosent.

Jeg tror økt kriminalitet, de negative og stadig mer synlig og geografisk utbredte effektene av høy innvandring, inflasjon, at kritikken mot formueskatten synker inn, oppgitthet over luftige, utopiske «grønne» batter- og vindmølleprosjekter og litt anti-woke kulturkamp til sammen forklarer det meste.

Men hvor dypt og varig det stikker, er en annen sak. Kan venstresiden gjøre ideologisk comeback om noen år? Svinger pendelen alltid etter en tid?

FrP er et lett tilgjengelig protestvalg. Og folk har stort sett glemt at Frp satt i regjering fra 2013-20.

Der Sp var et protesvalg i 2020, er det FrP som har tatt tilbake den tronen nå.

Og INP har sluknet helt og får knapt noen oppmerksomhet.

Man skulle selvfølgelig håpe at FrPs voldsomme vekst var uttrykk for et intellektuelt gjennombrudd blant folk. Men man skal være forsiktig med å håpe for mye.

Et lite håp

For de unge tror jeg kanskje en del av høyrevridningen har med en slik intellektuell erkjennelse å gjøre. Deres mediekanaler på TikTok og Snap og X er ganske demokratiske. Der er det ofte det som fenger, som også blir spredt. Venstrevridd, politisk korrekt bullshit behøver kanskje redaktørstyrte medier for å dominere?

De unge føler fremtidens subsidierte statsøkonomi som usikker. De lever med innvandringens konsekvenser i en helt annet grad. Selv de unge som bør i «bedre strøk» møter innvandrergjenger på raid. Og om de ikke opplever det selv, får de med seg historiene fra andre på sosiale medier.

Det er en høyrebølge på gang. Hvor dypt den egentlig stikker, er vanskelig å si. Men at det har litt å gjøre med at de sosiale mediene ikke er preget av den samme utopiske politiske korrekthet som man forbinder med partiene helt fra Høyre og videre mot venstresiden, tror jeg nok.

Det er ganske enkelt å være Sylvi Listhaug om dagen. La oss håpe FrP ikke viser seg like tannløse og makttilfredse som sist. Og «sist» er bare tre år siden.

Altså at de heller ser på denne oppslutningen som en mandat. At de leder i front.

Ja, man kan alltids håpe…

Nå som Trump vant en så overbevisende seier i USA får den europeiske høyresiden også såvel et eksempel som en primær flokkleder. Det er både en mulighet, men også en utfordring. For Trump og det republikanske partiet han leder er mer høyreradikale enn det en del høyrepartier i Europa tør identifisere seg med.

Den amerikanske høyresiden er også kristen i en annen grad enn det som er mulig i Nord-Europa.

FrP-ledelsen turte ikke før valget annet enn å si at de ønsket at Kamala Harris skulle vinne. De fikk også Simen Velle til å slutte seg til folden og si det samme.

Slik spagat kommer ikke til å være troverdig i lengden. Men samtidig er nok ikke befolkningen som helhet i et land som Norge like moden for å lene seg kulturelt så langt til høyre som Trump kjører.

Til det er sosialiseringssystemet vårt for venstervridd.

Fortsatt. Men vi kan håpe at X og TikTok kanskje klarer å overdøve det politisk korrekte maskineriet som er forankret i det akademiske Norge.

Og at de unge som nå trår inn i sosialiseringsinstitusjonene på lang sikt klarer det samme som marxistene (68rne) i sin til klarte med sin «lange marsj gjennom institusjonene».

Å forankre høyrebølgen i Norge er et generasjonsprosjekt.

iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal

Vi misjonærene for Det gode: Trump-frykten forklart på 1-2-3

Landet vårt blir rasert av «kjønnsidioti»

mest lest