Grønn Ungdom vil fjerne sexkjøpsloven

Avatar photo
Publisert 1. mars 2024 | 16:16

Frøya Skjold Sjursæther, nestleder i Grønn Ungdom, vil lytte til sexarbeidere og skrote sexkjøpsloven.

– Etter at den ble innført i 2009 har flere pekt på store problemer med hvordan loven fungerer. Amnesty har i flere rapporter til og med vist til at sexkjøpsloven er et tydelig brudd på menneskerettighetene, sier Sjursæther til VG.

Hun mener det er viktig å lytte til kvinnene, som er majoriteten blant sexarbeidere.

– Kjøp og salg av sex er et vanskelig tema, men jeg mener likevel at vi ikke kan ha et lovverk som direkte skader kvinner, sier hun til avisen, og legger til:

– Det er mange fordommer mot sexarbeidere i dag.

Hensikten med sexkjøploven er å bekjempe menneskehandel og beskytte sexarbeidere. Kjøp av seksuelle tjenester straffes normalt med bøter på mellom 15.000 til 20.000 kroner, ifølge Store norske leksikon.

– Det er jo ingenting som tyder på at sexarbeid kommer til å forsvinne med mer kriminalisering. Et av de mest grunnleggende prinsippene i feminismen er at man skal lytte til kvinner. Det må også gjelde når vi snakker om et vanskelig tema som sexarbeid, sier ungdomspolitikeren til VG.

Loven åpner opp for at sexkjøpere kan dømmes til både bot og fengsel. Norske statsborgere kan også straffes for sexkjøp i utlandet.

mest lest