Spanias høyesterett innleder terroretterforskning mot Puigdemont

Avatar photo
Roar Myrbraten
Frilansjournalist
Publisert 3. mars 2024 | 23:08

Den tidligere katalanske presidenten Carles Puigdemont, som har vært på flukt siden Catalonias uavhengighetsforsøk i 2017, er under etterforskning av Spanias høyesterett for terrorisme. Dette øker presset på statsminister Pedro Sánchez, som trenger støtte fra separatistene for å holde seg ved makten.

Euractivs partner EFE melder at etterforskningen også omfatter separatistaktivisten Ruben Wagensberg, som tidligere i år flyktet til Sveits. 

Spansk rettsvesen vil fokusere på aksjoner utført av aktivister fra den radikale separatistgruppen Democratic Tsunami i 2019. Dette var protester mot en dom som sendte flere separatistledere i fengsel, en dom Sánchez benådet i 2021. 

«Jeg ble beskyldt for terrorisme samme dag som jeg ble anklaget for å ha mottatt et Rolex-ur til 7 000 euro. Det eneste som mangler nå, etter min mening, er en konto i Panama,» uttalte Puigdemont på X, som svar på høyesterettens avgjørelse: «Ikke la virkeligheten ødelegge en god anklage.» 

Dommerne uttalte torsdag at både Ruben Wagensberg og Puigdemont – lederne for det moderate separatistpartiet Sammen for Catalonia (JxCat) – må stille i retten «som etterforskede, med alle rettigheter og garantier forankret i vårt rettssystem.» 

Konseptet «terrorisme» omfatter mer enn bare jihad eller ETA. For øyeblikket nyter Wagensberg og Puigdemont, som begge er medlemmer av Europaparlamentet, parlamentarisk immunitet. 

Det har vært bred diskusjon om Puigdemont bør etterforskes og eventuelt dømmes for terrorhandlinger. Høyesteretts avgjørelse kom etter intens debatt blant juridiske eksperter.

Det er «uten tvil» at noen av de voldelige hendelsene i 2019, som Democratic Tsunami – og til slutt Puigdemont – er anklaget for å ha inspirert, inkludert blokaden av Barcelonas flyplass, kan betraktes som en «terrorforbrytelse», ifølge dommeren. 

Høyesterettsdommere klargjorde i henhold til artikkel 573 i den spanske straffeloven at oppfatningen hos noen venstreorienterte politikere og medier om at «bare handlinger utført av ETA (som nå er oppløst) eller jihad fortjener å anses som terrorisme, strider mot definisjonen av terrorisme.» 

Sánchez befinner seg i en «perfekt storm».  Høyesteretts beslutning om å etterforske den tidligere katalanske presidenten faller sammen med en kontrovers rundt en amnestilov som vil benåde hundrevis av katalanske separatister involvert i ulovlige aktiviteter fra 2012 til 2023.

Puigdemont og det største katalanske separatistpartiet, Det Republikanske Venstre i Catalonia (ERC), krever at Sánchez inkluderer terrorforbrytelser i loven om ekstraordinære rettstilstander. Dette som en del av avtalen for deres støtte til statsministeren og PSOE-lederen, noe som er kritisk for å opprettholde stabilitet i den fire år lange valgperioden. 

Spanias høyesteretts avgjørelse øker presset på Sánchez’ regjering, som siden forrige uke har vært rammet av en alvorlig omdømme- og imagekrise etter en større korrupsjonsskandale knyttet til tidligere transportminister José Luis Ábalos, som har vært statsministerens høyre hånd over flere år i tidligere regjeringer.

mest lest