Ut mot konspirasjons-teoretikere: – Farlige

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 4. januar 2024 | 11:14

Høyre-leder Erna Solberg forsvarer regjeringens endringer i smittevernloven.

– Konspirasjonsteorier på helsefeltet er særlig farlige, fordi de truer liv og helse, sier Solberg fra talerstolen på Stortinget torsdag.

Debatten i Stortinget handler om endringer i smittevernloven og helseberedskapsloven.

– I enkelte land ble tiltak mot koronapandemien umuliggjort på grunn av konspirasjonsteorier, med høye dødstall som tragisk konsekvens. Også her hjemme opplevde vi dødsfall i miljøer som ikke mente det var grunnlag for tiltak. Det var demonstrasjoner med brenning av munnbind, men i Norge skjedde dette i beskjeden omfang, fortsetter Solberg, og legger til:

– I det store bildet bidro fraværet av konspirasjonsteorier til at Norge ble ett av landene i verden som kom best ut av koronapandemien.

Alfred Bjørlo fra Venstre har tidligere uttalt at dette vil gi byråkratiet en generell myndighet til å innføre svært inngripende tiltak i enkeltpersoners liv.

– Fra Venstre sin side er vi helt hoderystende til hvordan regjeringspartiene og Høyre durer på, sa han i desember til VG.

Bjørlo mener at flere av tiltakene under korona-pandemien gikk for langt.

Frp-leder Sylvi Listhaug har kalt stortingsvedtaket en svekkelse av demokratiet.

– Dette ble dessverre en merkedag i nyere norsk politisk historie. Jeg er skuffet over at Erna Solberg og Høyre har gitt regjeringen flertall for et forslag som kan føre til svært inngripende tiltak i folks privatliv ved at det hoppes bukk over nødvendig parlamentarisk kontroll i Stortinget. Tilbake står en svekkelse av demokratiet vårt, sa Listhaug mandag 18. desember i fjor, da regjeringspartiene og Høyre sørget for at fremtidige regjeringer kan innføre karantene og isolasjon uten parlamentarisk kontroll i Stortinget.

mest lest