NGO-aktivist Avaaz: Big Tech gjør ikke nok for å fjerne falske nyheter

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 7. februar 2023 | 06:41

Sosiale medier gjør ikke nok for å fjerne falske nyheter fra plattformene sine, og sår tvil om deres evne til å overholde nye EU-regler for nettinnhold, sa aktivistorganisasjonen Avaaz tirsdag.

Avaaz nevner: Twitter, Google’s (GOOGL.O) YouTube, Meta Platform’s (META.O) Facebook, Microsoft’s (MSFT.O) LinkedIn og TikTok.

Selskapene skal denne uken legge fram rapporter om tiltakene de har iverksatt for å overholde de oppdaterte EU-retningslinjene for desinformasjon som er knyttet til nettinnholdsreglene kjent som Digital Services Act (DSA) som trådte i kraft i november i fjor, melder Reuters.

Avaaz sa at de har analyserte 108 faktasjekkede innholdsstykker relatert til en amerikansk antivaksinefilm fra 2022, og fant at innsatsen fra de sosiale medieplattformene for å fjerne desinformasjon, kom til kort.

– Totalt sett ble bare 22% av desinformasjonsinnholdet vi analyserte enten merket eller fjernet av de seks store plattformene, sa Avaaz, som mener at selskapene ikke gjorde nok for å takle desinformasjon på andre språk enn engelsk.

Sosialemedie-selskapene kan risikere bøter på opptil 6% av sin globale omsetning for DSA-brudd.

Tjener milliarder på avbestilte covid-vaksiner

mest lest