7 av 10 mener EU har en positiv innflytelse

Avatar photo
Benjamin Bringsås
Journalist
Publisert 7. april 2024 | 19:17

Analyseselskapet Ipsos har spurt befolkningen om hva de mener om ulike internasjonale organisasjoner.

7 av 10 tror at EU vil ha en positiv innflytelse på verdenspolitikken, skriver selskapet i en pressemelding på sine nettsider. EU er dermed blant organisasjonene med høyest målte oppslutning.

De må imidlertid se seg slått av to aktører.

Det er nemlig NATO og FN som får høyest vurdering blant de målte internasjonale organisasjone.

NATO oppnår hele 84 prosent og De forente nasjoner (FN) havner like bak med 83 prosent. Tallene indikerer en betydelig tillit fra befolkningen til disse organisasjonene.

Tallene kan tolkes til at de fleste ser på NATO og FN som viktige institusjoner for å opprettholde global sikkerhet og samarbeid.

Verdensbanken måles på sine side til 69 prosent og Det internasjonale pengefondet (IMF) får en noe lavere oppslutning med 66 prosent. Dette kan tyde på at disse organisasjonene kanskje ikke er like tydelige og ikke nødvendigvis er like fremtredende i hverdagen til den gjennomsnittlige borger.

Tallene gir ikke bare et interessant innblikk i hvordan ulike internasjonale organisasjoner blir vurdert av befolkningen, men også derigjennom deres prioriteringer og verdier når det gjelder global politikk og samarbeid. Organisasjonenes vurdering kan også reflektere befolkningens syn på hvilke globale utfordringer som er mest presserende.

Les også: Zelenskyj med alvorlig melding: – Vi går tom for missiler

At NATO og FN får høy tillit kan indikere at sikkerhetsspørsmål og internasjonalt samarbeid for fred og stabilitet er sentrale temaer for folk.

I slutten av fjoråret målte mer enn 7 av 10 nordmenn at de frykter en ny verdenskrig i løpet av de neste 25 årene, og 7 av 10 mener at Ukraina-krigen utgjør en betydelig trussel mot Norge.

Befolkningens fremtidsbekymring for krig kan være blant årsakene til at nettopp FN og NATO måles til positive organisasjoner. 83 prosent av nordmenn mener at Norge bør samarbeide med andre land for å oppnå globale mål, selv om vi ikke alltid får akkurat det vi ønsker.

– Det er særlig Ukraina-krigen og dens innvirkninger på økonomien som har preget samfunnet og politikken i europeiske land siden 2022. Krigen setter også sitt preg på den norske befolkningen, skriver Research Excecutive ved Ipsos, Nicolas Schwarz.

Les også: Langtidsplanen: Forsvaret styrkes

Som respons på de usikre tidene med krig og konflikt mente over 8 av 10 nordmenn i slutten av 2023 at regjeringen må bruke mer penger på landets forsvar.

Bekymringer til tross, er det likevel 1 av 4 som mener at problemene i Ukraina ikke angår Norge og at vi ikke burde blande oss inn i Ukraina-konflikten, og 72 prosent mener at Norge må fokusere mindre på verden og mer på hjemmebane, gitt de økonomiske utfordringene Norge står overfor i dag.

Artikkelforfatter er ansatt i Ipsos.

mest lest