Økokrim har ikke snakket med Huitfeldt eller mannen – tok avgjørelse på bakgrunn av medieomtale

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 8. september 2023 | 07:01

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) har innrømmet habilitetsfeil etter å ha behandlet saker som gjelder børsnoterte selskaper ektemannen Ola Flem har investert i.

Økokrim mener at de ikke har holdepunkter for at har skjedd innsidehandel.

Men gjennom undersøkelsene har ikke Økokrim pratet med ekteparet.

Det kunne de ikke gjort uten å åpne etterforskning, forklarer assisterende Økokrimsjef Inge Svae-Grotli til NRK.

Avgjørelsen til Økokrim er fra medieomtalen av saken, og tidspunkter for aksjekjøpene.

– Forstår du at det ser rart ut at ikke dere har pratet med henne selv, men basert dere på intervjuer og pressekonferanser?

– Utgangspunktet er at man skal vurdere en etterforskning. Det er først i en etterforskning man foretar avhør, gjør etterforskningsskritt, bruker tvangsmidler. Så har vi en prosess i Norge som stiller veldig nøye krav til når man kan gjøre de enkelte tiltakene og handlingene, sier Svae-Grotli til NRK.

Les også: Huitfeldt møtte med selskap to uker før ektemannen kjøpte aksjer i det

Huitfeldt sier til kanalen at hun ønsker full åpenhet rundt saken, og vil bidra med det som trengs for at «ingen skal være i tvil om at jeg har lagt fakta på bordet».

Assisterende Økokrimsjef sier det foreligger et spesielt vern når saken handler om ektefeller.

– Når det gjelder en selv eller en ektefelle, er det et sterkt vern. Så selv om Huitfeldt i utgangspunktet sier hun ønsker full åpenhet, må vi være varsomme med å legge til grunn en form for samtykke til at hun skal forklare seg for oss, uten at vi er i en avhørssituasjon og etterforskning. Derfor har vi ikke gjort det, sier Inge Svae-Grotli til NRK.

Les også: Stormannsgale Huitfeldt har alltid irritert meg

«Siktedes ektefelle, slektninger i rett opp- eller nedstigende linje, søsken og like nær besvogrede er fritatt for vitneplikt. Som besvogret anses også den besvogredes ektefelle. Fritak for vitneplikt gjelder ikke for fornærmede eller vitner under 12 år,»  ifølge straffeprosesslovens paragraf 122.

mest lest