Oberstløytnant ved Krigsskolen: – Russerne skyter ukrainerne i fillebiter

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 10. april 2024 | 20:21

Den mye omtalte våroffensiven i 2023 ga minimale fremskritt, og på høsten ble ukrainerne presset på defensiven. Nå mener forskere ved Krigsskolen at Ukraina allerede kan ha tapt krigen.

I 2022 og tidlig i 2023 var det mye snakk om at overlegne vestlige våpensystemer, som stridsvogner og Himars-raketter, kunne slå de russiske styrkene.

Men krigen har vist seg å bli en skyttergravskrig der massive defensive forsvarsverk fra russisk side har bidratt til en kamp med artilleri og bomber. Og det klarer Russland å produsere mer av en Ukrainas vestlige partnere.

Det hjelper helle ikke på styrkeforholdet at USAs våpenhjelp nesten har stoppet opp på grunn av republikansk motstand.

De siste månedene har russeren skutt mellom fem og ti ganger så mange artillierigranater som ukrainerne.

– Det vil i praksis si at de skyter ukrainerne i fillebiter, sier oberstløytnant og forsker ved Krigsskolen, Trygve J. Smidt til Forsvarets Forum.

I februar falt byen Avdiivka etter å ha blitt omringer. De ukrainske styrkene ble utsatt for krafytig beskytning og måtte trekke seg ut. Mange ble drept eller tatt til fange.

På sosiale medier viser ødeleggelsene som det russiske artilleriet påfører.

Smidt mener «somlingen» fra vestlig side med å støtte ukrainerne med primært artilleriammunisjon, har gitt russerne et tydelig overtak.

Mot russerne bruk av avanserte glidebomber har Ukraina behov for mer langtrekkende luftvern. Da trengs kampfly med langtrekkende luft-til-luft-missiler, som blant annet F-16 kan bidra med, ifølge Smidt.

Smidt mener vesentlig mer støtte må på plass innen en måned eller to, hvis ikke kan frontlinjene «rakne» på ett eller flere frontavsnitt.

Han trekker paralleller til første og andre verdenskrig.

– Hvis det rakner, så rakner det i ordets rette betydning. Da går de ukrainske forsvarslinjene i oppløsning. Hvis russerne da i tillegg har klart å bygge opp en mobil og operativ reserve, så kan de få et gjennombrudd som vil gjøre at tapstallene ikke lenger er noenlunde jevnbyrdes, men fire til fem ganger høyere på ukrainsk side, sier Smidt.

Hans kollega ved Krigsskolen, major Amund Osflaten, som er ekspert på russisk landmakt og konvensjonell krigføring, tegner et like dystert bilde.

Osflaten mener Ukraina «kan være dømt til å tape krigen innen noen måneder» og at det «er det ingenting vi kan gjøre noe med fordi vi ikke kan forsere produksjon av sentrale elementer», skriver Forsvarets Forum.

Derfor kan ikke Vesten basere seg på å gi nødvendig støtte når «situasjonen i Ukraina krever det».

– Det betyr at krigen allerede kan være tapt for Ukraina selv om det ikke direkte virker slik på situasjonen i dag, sier Osflaten og legger til:

– Når de ukrainske styrkene ikke lenger kan holde tilbake russisk fremgang er det for sent. Vi kan intervenere, men det betyr sannsynligvis verdenskrig og derfor også sannsynligvis bruk av atomvåpen.

mest lest