Houthi-talsperson advarer Norge:  – Dette må houthiene slutte med

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 12. januar 2024 | 11:58

Norges deltakelse i Rødehavet kan få konsekvenser for norske skip i området.

Det sier talsperson for Houthi-militsen, Nasr Al-Din Amer, til NRK.

Uttalelsen kommer i kjølvannet av at USA og Storbritannia gjennomførte angrep mot Houthi-opprørere i Jemen natt til torsdag.

– Vi anbefaler den norske staten å holde seg unna. Nå gir vi dem fortsatt en mulighet for tilbaketrekning. Vi snakker fortsatt bare om å angripe amerikanske og britiske styrker, fordi vi vet at den norske deltakelsen er begrenset, men den er ikke akseptabel, sier talsmannen.

Amer sier til NRK at forholdet til Norge er godt, og at ingen norske båter har blitt målrettet så langt. Han påpeker at Norge spiller en mindre betydningsfull rolle i konflikten sammenlignet med USA og Storbritannia.

– Hvis Norge blander seg mer inn, vil norske båter bli et mål. Per nå har vi ikke angrepet norske båter, og vi åpner mulighetene for at de kan vurdere sin posisjon og trekke seg tilbake, sier han.

Utenriksminister Espen Barth Eide frykter for en storkrig i Midtøsten etter angrepet. Han påpeker at det er uakseptabelt at Houthi-bevegelsen angriper skipsfarten i Rødehavet og understreker viktigheten av å sikre uhindret sivil skipsfart i området.

– FNs sikkerhetsråd har vært tydelige på at dette må houthiene slutte med. Det er utgangspunktet. Men amerikanerne ønsker å unngå en stor regional konflikt som de blir er del av, sier Eide på Nyhetsmorgen i NRK.

mest lest