Kommuner åpner døren for kjernekraft: – Det strekker ikke til med bare vind og sol

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 12. mars 2023 | 10:26

Ordførerne i Aure og Vennesla åpner for kjernekraft.

– I Aure kommune har folket sagt nei til vindkraft, så da må vi tenke annerledes, sier Aure-ordfører Hanne Berit Brekken (Ap) til E24.

Vestlandskommunen trenger strøm til transport og industri, og har nå åpnet døren på gløtt for kjernekraft.

– Vi skal også ha en ny hurtigbåt fra Kristiansund til Trondheim, hvor vi ikke har nok kraft til å lade den. Vi klarer oss akkurat med det vi har av kraft i dag, men har ikke noe ekstra til nye satsinger, sier Brekken.

Den siste tiden har aktører som Norsk Kjernekraft, eid av milliardærene Trond Mohn, Paul Christian Rieber og Jakob Hatteland, trukket frem kjernekraft som en mulig løsning for å sikre Norge nok kraft.

Les også: Vil ha norske atomanlegg i drift innen ti år: – Jeg har jo råd til det

Det britiske selskapet Rolls-Royce har også som mål å bygge kjernekraftverk i Norge.

– Vi innser at det er en lang vei frem, at mye arbeid må gjøres, men vi ser på Norge som et marked som virkelig kan blomstre, sa sjef for Rolls-Royces kjernekraftsatsing, Tuomo Huttunen til E24 onsdag.

I Stortinget har nylig Fremskrittspartiet foreslått tilrettelegging for kjernekraft-søknader og Høyre har foreslått en offentlig utredning av kjernekraft i Norge.

Men både regjeringen og Energikommisjonen ser på kjernekraft som uaktuelt for Norge nå.

Aure kommune er med i et prosjekt sammen med Norsk Kjernekraft, som skal berede grunnen for norsk kjernekraft.

I Vennesla er det skepsis til vindkraft, og ordfører Nils Olav Larsen (KrF) har tro på kjernekraft.

– Skal vi elektrifisere transportsektoren og industrien strekker det ikke til med bare vind og sol, som er altfor variabel. Skal vi virkelig elektrifisere alt i samfunnet, da har vi bare ett alternativ på sikt, og det er kjernekraft, sier Larsen til E24.

– Personlig tror jeg ikke vi kommer utenom kjernekraftverk. Men jeg tror ikke det blir den typen kjernekraft vi har sett frem til nå. Du kan få andre reaktorer med mindre risiko og mindre avfallsutfordringer, sier Larsen.

Norsk Kjernekraft satser på mindre reaktorer, såkalte SMR. Dersom selskapet klarer å sikre seg noen titalls milliarder kroner i finansiering, tror de at en reaktor kan være i drift mellom 2033 og 2038.

Kjernekraft trenger ikke være vanskelig

mest lest