«Klimakrisen» i Norge suger strøm tilsvarende 40.000 eneboliger

Avatar photo
John M. Johansen
Journalist
Publisert 14. september 2022 | 10:12

På to år har Enovas støtte til utslippskutt økt strømforbruket i Norge like mye som forbruket i over 40.000 eneboliger.

Fergene mellom Horten og Moss er for eksempel nå snart alle elektriske, men de bruker voldsomt mye strøm, skriver NRK.

Stortingsrepresentant Sofie Marhaug fra Rødt synes det blir feil midt under strømkrisen Norge er inne i.

– Selv om det kan være gode klimatiltak, så sparer de ikke strøm. Og det er først og fremst det vi trenger nå, sier hun.

Marhaug mener Enova må legge større vekt på tiltak som sparer strøm.

Statssekretær Sigrid Hagerup Melhuus (Ap) i Klima- og miljødepartementet bekrefter at klimatiltak øker bruken av elektrisitet.

Les også: Støre om statsbudsjettet: – Norge skal fortsette å eksportere strøm til Europa, selv om det vil gå utover nordmenns økonomi

– Vi er nødt til å erstatte fossil energi med fornybar energi for å klare å kutte utslippene i den klimakrisen vi står i, sier hun.

På spørsmål om hva statssekretæren mener er det viktigste nå, å kutte utslippene eller å redusere energiforbruket, så svarer hun slik:

– Begge deler er like viktig. For vi har en veldig alvorlig energisituasjon nå. I tillegg har vi en klimakrise, og vi er nød til å jobbe med begge deler samtidig, sier Sigrid Hagerup Melhuus.

Marhaug mener dette ikke er godt nok.

– Vi må reforhandle avtalen med Enova eller lage en tilleggsavtale som inkluderer energisparing og forsyningssikkerhet, sier hun.

Men Marhaug får motbør. SVs energitalsmann Lars Haltbrekken mener det er ingenting som er viktigere enn klimatiltak nå.

– Etter den varmeste sommeren på over 500 år og den dramatiske flommen i Pakistan kan vi overhodet ikke ta noen pause i klimakampen, slik Rødt nå faktisk foreslår. Dessuten ser de helt bort fra at vi får en kraftig reduksjon i energiforbruket ved å gå fra dieseldrevne til elektrisk drevne ferger, sier han.

Nå blir strømmen dyr også i nord

 

mest lest