Vil du unngå økt sjanse for hjerneslag og leverkreft?

Avatar photo
John M. Johansen
Journalist
Publisert 14. september 2022 | 03:39

Da bør du holde deg unna alle typer brus.

Det viser seg nemlig i en fersk studierapport som er publisert i det medisinske tidsskriftet The British Medical Journal, at lettbrus gir økt risiko for både hjertesykdom og hjerneslag.

Over 103 000 franskmenn deltok i studien som viste en klar sammenheng mellom inntak av kunstige søtningsstoffer og alvorlig sykdom, skriver Dagbladet.

Den store stygge ulven heter aspartam, og er det kunstige søtningsstoffet i lettbrus, yoghurt, tyggis, kjeks og desserter – samt kosttilskudd.

Deltakerne som konsumerte store mengder aspartam hadde 17 prosent økt risiko for hjerneslag enn personer som ikke konsumerte det nevnte søtningsmiddelet, ifølge The Guardian.

Det gjelder ikke bare aspartam, men også andre søtningsstoffer som sukralose og acesulfamkalium. Disse tilsetningsstoffene finnes i mange matvarer.

Les også: Nå kan man endelig abonnere på iNyheter

Forskerne påpeker at studien, som er ment som forebygging, er observasjonsbasert, og at det derfor er nødvendig med eksperimentelle studier.

– I mellomtida gir denne studien innsikt i konteksten av reevaluering av kunstige søtningsstoffer av EFSA, WHO og andre helseorganisasjoner verden over, sier forskerne i studien.

Så bør du heller drikke vanlig brus?

Ikke ifølge forskning presentert på årsmøtet til American Society for Nutrition.

90 504 kvinner mellom 50 og 79 år, som alle var ferdige med overgangsalderen, og som drakk én eller flere sukkerholdige drikker om dagen, hadde 78 prosent høyere risiko for leverkreft, sammenliknet med de som drakk færre enn tre i måneden.

– Våre funn tyder på at sukkerdrikker er en potensielt modifiserbar risikofaktor for leverkreft, sa seniorforfatter, kreftepidemiolog og professor ved Institutt for ernæring ved Harvard, Dr. Xuehong Zhang.

Brus, fruktdrikker og andre sukkerholdige drikker har ingen næringsverdi, og bidrar kun til overvekt, fedme, og flere assosierte kroniske sykdommer, ifølge ernæringseksperter.

Oslo-etat brukte flere hundre tusen på spahotell og vin: – Vi hadde behov for å senke skuldrene

mest lest