Statens vegvesen krever utskifting av underleverandør: – Spesiell sak

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 16. august 2023 | 11:11

Det er selskapet Killingmo Freseservice AS som Statens vegvesen nå krever at skiftes ut i 14 kontrakter etter at to ledende personer i selskapet er tiltalt for arbeidslivskriminalitet.

I en pressemelding skriver Øst politidistrikt at Killingmo Freseservice er ilagt forelegg for grov, forsettlig arbeidslivskriminalitet.

Saken har vært etterforsket siden september 2021 og Øst politidistrikt har samarbeidet tett med krimenheten i Statens vegvesen i perioden. Det er avdekket henholdsvis 3 179 og 4 834 brudd på bestemmelsene om arbeidstid og arbeidsfri i perioden 2. mai 2019 – 30. september 2021.

– Det har vært en tidkrevende etterforskning, hvor vi har innhentet svært store mengder med dokumenter i saken, forteller politiadvokat Sigbjørn Arneberg.

Selskapet er nå ilagt forelegg på 6,2 millioner kroner. Forelegget er per nå ikke vedtatt.

Det er videre tatt ut tiltale mot to ansatte i selskapet. I tillegg til brudd på arbeidsmiljøloven, er de tiltalt for å ha forfalsket selskapets timelister.

– Etterforskningen av denne saken har avdekket omfattende, systematiske og grove brudd på arbeidsmiljøloven. Arbeidsmiljøloven er til for å trygge arbeidsforhold og likebehandling i arbeidslivet. Dersom loven ikke følges medfører ikke dette bare en risiko for utnyttelse av den enkelte arbeidstaker eller at tredjemann utsettes for fare, men også at andre bedrifter, som faktisk følger loven, blir utkonkurrert, sier Arneberg.

Killingmo Freseservice skriver om seg selv at tar på seg asfaltfresing over hele Sør-Norge. Og at også tar på seg oppdrag innen anleggsfeiing, transport, graving og vinterdrift. De har hovedkontor på Nannestad.

Nulltoleranse

Statens vegvesen skriver at de fikk de første tipsene om uregelmessigheter hos firmaet i 2018. De foretok undersøkelser med bakgrunn i dette hvor det angivelig ble avdekket mange brudd på bestemmelsene. Bedriften forsikret om at det var ryddet opp i forholdene, men Statens vegvesen fikk senere tips om at det ulovlige arbeidet fortsatte og at det var gjort grep for å skjule bruddene.

I august 2021 gikk Statens vegvesen til politianmeldelse av bedriften, og Krim-enheten i Statens vegvesen har bistått med ressurser i etterforskningen som har ledet fram mot tiltale.

– Statens vegvesen har nulltoleranse for arbeidslivskriminalitet i leverandørkjeden. Selv om dette foreløpig er en tiltale og bedriften ikke er dømt, så konkluderer vi med at det som er avdekket er i strid med det Vegvesenet som byggherre kan akseptere, sier avdelingsdirektør Bente Johnsen Aase i kontrakts- og markedsavdelingen i Statens vevesen Drift og vedlikehold.

Det er første gang Statens vegvesen krever utskifting av underleverandør i så mange kontrakter. Brudd på lønns- og arbeidsvilkår avdekkes med jevne mellomrom hos entreprenører og underentreprenører, men denne saken er spesiell.

– I tillegg til omfanget, er denne saken spesielt grov fordi vi mener at selskapet har manipulert timelister og andre dokumenter for å skjule brudd på arbeidsmiljøloven. Det er spesielt alvorlig at en bedrift med overlegg bryter loven. Bedriften har fått en sjanse til å rydde opp, men den misbrukte de. Så de får ikke en sjanse til, sier Bente Johnsen Aase.

Statens vegvesen har ingen kontrakter med Killingmo Freseservice AS direkte, men firmaet er underentreprenør i totalt 14 kontrakter innen drift, brøyting, asfaltering, vedlikehold og utbedringstiltak på riksveger på Østlandet og i Trøndelag.

Statens vegvesen skriver at de har bedt samtlige entreprenører som kjøper tjenester fra Killingmo Freseservice AS om å skifte ut selskapet som underleverandør innen en frist på 14 dager og uten omkostninger for Vegvesenet.

– Vi har også gitt beskjed om at Killingmo freseservice inntil videre ikke godkjennes som underentreprenør i fremtidige kontrakter, sier Bente Johnsen Aase.

mest lest