Løy Erna om sine samtaler med Sindre?

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 16. september 2023 | 14:00

Det spørsmålet stiller stadig flere seg på sosiale medier når de sammenlikner det Erna Solberg sa under pressekonferansen fredag med Sindre Finnes uttalte til Kapital i 2020, mens hun var statsminister.

Under pressekonferansen hevdet Erna Solberg at det var vanntett skott og at hun aldri hadde jobbsamtaler i statsministerboligen som Finnes kunne overhøre. Hun lot heller alldri papirerer ligge rundt som han kunne få tak i.

Solberg avviste dermed at det kunne ha forkommet at Finnes fikk tak i informasjon som han kunne bruke som «innsideinformasjon» til sin omfattende aksjehandel.

Men var dette troverdig? Er det ikke naturlig at at man snakker med sin ektefelle om ting relatert til jobben? Og det særlig kvinner, som gjerne oppfattes å ha et større behov for å snakke om og dele?

Et intervju i Kapital fra 2020 der nettopp Sindre Finnes intervjues om hvordan det er å være Ernas mann, belyser dette.

Finnes har selv jobbet i Industri Norge, en del av NHO, siden 1998. Han er utdannet siviløkonom i tillegg.

Kapital spør:

– Erna er en sterk talsperson for det private næringsliv og hvor viktig det er for verdiskapning i Norge. Er det ofte samtaler om bedriftsøkonomiske forhold og næringspolitikk rundt middagsbordet?

– Ja, klart at vi snakker om dette både til frokost og middag, svarte Finnes.

– Lytter hun til dine synspunkter i næringspolitiske spørsmål?

– Det gjør hun, sa han.

Finnes omtaler også de to som «veldig samkjørte».

Spørsmålet reises dermed om dette passer sammen med Erna Solbergs versjon av at Finnes har ført henne bak lyset i alle år, og at hun ikke har hatt noen anelse om hans massive aktivitet på børsen. Profesjonell aksjetradere har pekt å at Finnes har handlet en type produter og gjort det så ofte at han knapt kan ha hatt tid til en annen jobb ved siden av.

Kunne dette foregå med et ektepar som er så «samkjørt»?

VGs Hanne Skartveit er også inne på hvordan ektepar gjerne har det og særlig når det gjelder maktkvinner:

«Som regel har de noen der hjemme som kan ta imot dem når det blir for stritt. Et trygt sted der de kan puste, og la alle forsvarsverk falle. Snakke helt fritt. Kanskje felle en tåre. Eller banne fordi noe har gått på tverke.»

Kan det virkelig stemme det Erna Solberg sa på pressekonferansen om at Finnes ikke hadde innsideinformasjon og hun selv var helt uvitende?

mest lest