En ny undersøkelse gjennomført av analysebyrået Ipsos viser at kun 22 prosent av nordmenn mener at politikere og deres nære familiemedlemmer bør få lov til å eie aksjer mens de er i embetet.
Dette er samme nivå som i desember 2023, men en nedgang fra 32 prosent i september 2023.
Undersøkelsen er basert på 522 webintervjuer utført i uke 40, blant et nasjonalt representativt utvalg av befolkningen.
Kjønns- og aldersforskjeller
Resultatene av undersøkelsen avdekker markante forskjeller mellom kjønn og alder: Menn er generelt langt mer positive til at politikere kan eie aksjer, med 31 prosent som mener dette bør være tillatt, sammenlignet med kun 13 prosent av kvinnene.
Det er også betydelige forskjeller på tvers av aldersgrupper. Blant de yngste i kategorien 18-29 år er det hele 37 prosent som mener at politikere bør ha anledning til å eie aksjer mens de er i embetet. Denne andelen synker betraktelig blant de eldre; hvor kun 16 prosent av de over 60 år deler dette synet.
Selv om 22 prosent støtter aksjeeierskap blant politikere, betyr det at et stort flertall på 78 prosent, fortsatt er skeptiske til denne praksisen.
I desember 2023 meldte også Ipsos om at det var sammenheng med partipreferanse. 30 % av Høyre-velgere mener politikere og nære familiemedlemmer bør få eie aksjer, mens kun 6 % av SV-velgere deler dette synet.
Les også: Havvind kan bli ulønnsomt: – Halleluja, om det stemmer, sier Aasland
Svekket tillit til politikere
Den betydelige nedgangen på 10 prosentpoeng i positivitet til tillitsvalgtes aksjehandler, kan sees i lys med siste års avsløringer om politikeres aksjeinnehav og brudd på habilitetsrutiner.
I fjor sommer måtte daværende statsråd Ola Borten Moe (Sp) gå av på grunn av brudd på habilitetsreglene knyttet til aksjekjøp da han kjøpte våpenaksjer. Saken førte til etterforskning av økokrim, men saken ble henlagt.
Også mannen til utenriksminister Anniken Huitfelt (Ap) har handlet aksjer på Oslo Børs som har ført til habilitetsbrudd: «Flem har blant annet kjøpt og solgt aksjer i våpenprodusenten Kongsberg Gruppen, og i børsnoterte lakseselskaper – selskaper som er sterkt påvirket av politiske vedtak siden Huitfeldt ble medlem av regjeringen i oktober 2021,» skrev VG.
Sindre Finnes, mannen til Erna Solberg (H), har som kjent også måttet gjennomgå offentlighetens kritikk. Også Finnes handlet aksjer i blant annet våpenindustrien gjennom Kongsberg Gruppen. Solberg innrømmet inhabilitet i flere saker knyttet til ektemannens aksjehandler i perioden hun var statsminister.
I tillegg har tidligere byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap), flere ganger håndtert saker som angår selskaper han eier aksjer i.
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) uttalte til E24 i sommer 2023 at det for ham var «helt uaktuelt» at en statsråd skal kjøpe og selge aksjer som en investor.
Les også: SMK holdt Finnes/Solberg-dokumenter skjult
Stabilt lav tillit
Det ser dermed ut som nedgangen fra september 2023 til oktober 2023 har stabilisert seg på nåværende nivå, som er det det likt som samme tid i fjor.
Undersøkelsen tyder dermed på en vedvarende bekymring rundt habilitet og interessekonflikter i politikken, sementert som følge av en rekke politiske skandaler på slutten av fjoråret.