NTNU-professor: – Galskap å ikke satse på kjernekraft

Avatar photo
John M. Johansen
Journalist
Publisert 20. september 2022 | 09:51

Norge har den tredje største forekomsten av thorium i verden og kan i teorien erstatte all norsk energiproduksjon i 2000 år. 

– Vi må få vekk fra all synsingen. Skal vi nå Norges klimamål må vi diskutere kjernekraft, så enkelt er det, sier professor ved NTNU, Jan Emblemsvåg til NRK.

Professoren mener man bare kan slutte å snakke om noe grønt skifte hvis man ikke snakker om kjernekraft først.

– Vi må få vekk fra all synsingen. Skal vi nå Norges klimamål må vi diskutere kjernekraft, så enkelt er det, sier Emblemsvåg.

Krig i Europa, klimagassutslipp, høye strømpriser og mangel på kraft danner et bakteppe for å diskutere atomkraftverk i Norge.

Men mange er bekymret for konsekvensene hvis noe går galt.

Professor Emblemsvåg mener derfor at saltsmeltereaktorer basert på grunnstoffet thorium er svaret. Han sier at med denne teknologien vil det negative med kjernekraft være ikke-eksisterende.

– En saltsmeltereaktor er fullstendig sikker. Den er like sikker som at gravitasjonslovene fungerer, hevder Emblemsvåg.

– Det genererer også mye mindre avfall, de beste tallene jeg har sett sier 98 prosent mindre avfall enn dagens kjernekraftverk. Avfall fra et slikt anlegg er mikroskopisk sammenlignet med sol- og vindkraft, forteller han.

Les også: Listhaug mener strømkablene var en «tabbe»: – Det er vår oppgave å rydde opp

Han forklarer at en reaktor av denne typen aldri når et kokepunkt og dermed aldri får en kokesituasjon, som man kan få i gamle kjernekraftverk.

Han mener at ved å bygge ut kjernekraftverk med saltsmeltereaktorer på thorium, vil man få en kostpris på 30 øre kilowattimen, noe som er lavere enn å produsere vannkraft.

– Kjernekraft er den mest demokratiske kraften som finnes. Thorium finnes over hele jorda, det kan bli slutt på at noen få land kan dominere bransjen, sier han og legger til:

– Det er den eneste løsningen vi har for å få en stor endring i CO₂-utslippene på jorda.

Ole C. Reistad, leder ved avdeling for Miljøsikkerhet og strålevern ved Institutt for energiteknikk, er ikke imponert.

– Hvis teknologien hadde vært der ville det vært en bra løsning, men det er veldig langt frem i tid. Og det er det viktigste argumentet mot saltsmeltereaktorene, sier Reistad.

I en såkalt saltsmeltereaktor vil brenselet være flytende. Det flytende avfallet har vi ennå ingen løsning for å lagre, mener han.

– Dette er ikke fremtiden. Det er for mange uløste spørsmål knyttet til sikkerhet og håndtering av avfall, sier Reistad.

FrP har lenge vært positive til kjernekraft.

I Frps partiprogram står det skrevet at de ønsker mer forskning på thorium som brensel til kjernekraftanlegg. Noen tar også til ordet for at det må diskuteres om vi skal bygge kjernekraftanlegg i Norge.

Mener få møtte opp til strømdemonstrasjon: – Vi kunne vært 50 000 og dette er oppmøte??

mest lest