Patriark Kirill gir åndelig støtte til Putins mobilisering: – En troende er uovervinnelig og ikke redd for døden

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 23. september 2022 | 19:39

Lederen for den russisk-ortodokse kirken, patriark Kirill, oppfordret onsdag russiske borgere til ikke å være redde for døden. Uttalelsen falt i en preken etter president Vladimir Putins beslutning om å mobilisere reservetropper for å kjempe i Ukraina at uttalelsen falt.

«Vær modig og oppfyll din militære plikt. Og husk at hvis du gir ditt liv for ditt land, vil du være med Gud i hans rike, herlighet og evig liv,» sa Kirill (75) i Zachatyevsky-klosteret i Moskva ifølge Newsweek.

Kirill, som tidligere har rettferdiggjort Putins beslutning om å invadere Ukraina i februar på åndelige og ideologiske grunnlag, kom med bemerkningene kort tid etter at russiske tjenestemenn sa at opptil 300 000 reservister ville bli kalt inn.

Kirill erklærte under sin preken at en person med «sann tro» ikke frykter døden.

Ifølge ham blir en person «uovervinnelig» når det er en «sterk dimensjon forbundet med evigheten» i ham, og han slutter å være redd for døden.

– Tro gjør en person veldig sterk, fordi den overfører hans bevissthet vekk fra hverdagen, fra materielle bekymringer, til omsorg for sjelen, for evigheten, sa patriarken og fortsatte:

– Frykten for døden driver nemlig en kriger fra slagmarken, presser de svake til svik og til og med til å gjøre opprør mot sine brødre. Men sann tro ødelegger frykten for døden.

Lederen for den russisk-ortodokse kirke har tidligere sagt at ukrainere og russere er ett folk.

Folk rømmer

The Guardian rapporterer samtidig at det er lange køer over grenseovergangene til Georgia og også stort påtrykk av russere som prøver å komme seg inn i Kasakhstan, Mongolia og Finland.

– Jeg har ventet i bilen min siden torsdag ettermiddag, sa en mann ved navn Anton, som The Guardian skal ha snakket med.

– Alle er bekymret for at grensen vil være stengt når vi kommer i nærheten av den, la han til.

På sosiale medier er det lagt ut videoer som skal vise køene. Bilder som torsdag sirkulerte fra den finske grensen, var imidlertid falske, rapporterte Faktisk.no.

Samtidig diskuteres det i EU-land om man skal gjøre det lettere for russere å få visum slik at de kan flykte fra mobiliseringen. Men ikke alle enige.

Den litauiske forsvarsministeren, Arvydas Anušauskas, sa torsdag at «å bli innkalt til hæren er ikke nok» som en grunn for russere til å få asyl i landet hans, som grenser til den russiske eksklaven Kaliningrad.

Heller ikke i Estland er det stor appetitt.

– Et avslag på å oppfylle sin borgerplikt i Russland eller et ønske om å gjøre det, utgjør ikke tilstrekkelig grunnlag for å få asyl i et annet land, sa den estiske utenriksministeren Urmas Reinsalu til Reuters.

Russisk bruk av atomvåpen er ikke bare mulig – det nærmer seg sannsynlig

mest lest