Macron vil besøke Xi Jinping: – Kina må hjelpe oss

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 27/02/2023 | 06:37

Frankrikes president Emmanuel Macron har sagt at han vil besøke Kina i april for å søke den kinesiske regjeringens hjelp med å få slutt på Russlands invasjon av Ukraina.

Kunngjøringen på lørdag kom etter at Kina publiserte et 12-punkts dokument som oppfordret til våpenhvile og en «politisk løsning» for å få slutt på den årelange konflikten.

Macron, sa at han ville besøke Kina i begynnelsen av april.

– Det faktum at Kina engasjerer seg i fredsarbeid er en god ting, sa den franske lederen, og understreket at fred bare var mulig hvis «russisk aggresjon ble stoppet, tropper trukket tilbake, og den territoriale suvereniteten til Ukraina og dets folk ble respektert».

– Kina må hjelpe oss med å legge press på Russland slik at landet aldri bruker kjemiske eller kjernefysiske våpen … og at den stopper sin aggresjon som en forutsetning for samtaler, la han til.

Kina har forsøkt å posisjonere seg som en nøytral part i konflikten, selv om de har opprettholdt nære bånd til Russland.

Det kinesiske fredsforslaget som ble publisert på årsdagen for konflikten, sa at krig ikke gagner noen og oppfordret alle parter til å «støtte Russland og Ukraina i å jobbe i samme retning og gjenoppta direkte dialog så raskt som mulig».

Planen ble offentliggjort av utenriksdepartementet og oppfordrer til en slutt på vestlige sanksjoner mot Russland, etablering av humanitære korridorer for evakuering av sivile og tiltak for å sikre eksport av korn etter at forstyrrelser førte til at globale matvarepriser økte i fjor.

Den gjorde også klart sin motstand mot bruken og trusselen om utplassering av atomvåpen etter at Russlands president Vladimir Putin truet med å bruke Moskvas atomarsenal i konflikten.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ønsket Kinas innsats velkommen på fredag, og sa at Kyiv måtte samarbeide med Beijing for å få slutt på krigen.

– Kina begynte å snakke om Ukraina, og det er ikke dårlig, sa Zelenskyj.

– Det virker for meg at det er respekt for vår territoriale integritet, sikkerhetsspørsmål, sa presidenten.

– Vi må samarbeide med Kina på dette punktet. … Vår oppgave er å forene alle for å isolere en, la han til.

Den ukrainske lederen uttrykte også håp om å møte den kinesiske motparten Xi Jinping, og kalte det «viktig for verdens sikkerhet».

Men noen av Ukrainas allierte har uttrykt skepsis til Kinas forpliktelse til å megle fred, og peker til Beijings nære bånd til Moskva.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg sier Kina ikke har gode forutsetninger for å forhandle frem en slutt på krigen.

– Kina har ikke mye troverdighet fordi de ikke har vært i stand til å fordømme den ulovlige invasjonen av Ukraina, sa han til reportere, og la til at Beijing hadde signert en avtale med Putin dager før invasjonen, der de lovet et partnerskap uten begrensninger.

USA har også sagt at Kina «vurderer å gi dødelig støtte» til Russland, en påstand Beijing har benektet.

Søndag sa USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver, Jake Sullivan, at amerikanske myndigheter har gjort det klinkende klart for Kina – bak lukkede dører – hvilke konsekvenser en slik forsendelse vil få.

Analytikere i Kina sier på sin side at Beijings avvisning av å fordømme den russiske invasjonen av Ukraina gjør landet til «den eneste ærlige megleren som kan bidra til å løse konflikten».

Kina med uttalelse om krigen: Sende våpen til Ukraina vil ikke bringe fred

mest lest