Vil ikke gripe inn for å styrke kronen

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 5. mai 2023 | 07:18

Den eneste gangen kronen har vært svakere mot euro enn nå, grep Norges Bank direkte inn i valutamarkedet for å støtte kronen.

Det siste året har den norske kronen svekket seg vanvittige 20 prosent mot både euro og dollar. Mot euro har kronen nesten aldri vært svakere – kun en kort periode under koronavåren 2020, ifølge DN.

Norges Bank hever renten til 3,25 prosent torsdag og sier at den svake kronen kan gi høyere renter enn de tidligere har sett for seg. For bare ett år siden lå renten på 0,75 prosent.

– Vi konstaterer at kronen har vært svakere enn det vi har lagt til grunn, og svakere enn det som lå til grunn i anslagene, sier sentralbanksjef Ida Wolden Bache til E24.

Våren 2020 kollapset kronemarkedet, og euroen kostet over 13 kroner.

Da kjøpte Norges Bank kroner (valutaintervensjon) i markedet for å støtte kronekursen.

– Det at vi grep inn i valutamarkedet i 2020, må ses i lys av de helt ekstraordinære forholdene som da gjorde seg gjeldende i valutamarkedet. Med begrenset likviditet og uvanlig stor usikkerhet, som gjorde at det var nødvendig etter vår vurdering å gripe inn for å sikre at vi hadde markeder som fungerte, sier Wolden Bache til avisen.

Bache forteller til E24 at det ikke er aktuelt å intervenere i valutamarkedet selv om kronen skulle svekke seg videre. Hun sier at det sentralbanken gjorde i mars 2020 var knyttet til en vurdering av markedenes funksjonsmåte.

– Vi er ikke i en slik situasjon nå, sier hun.

Sentralbanksjefen understreker deretter at Norges Banks virkemiddel i pengepolitikken er styringsrenten.

Les også: Kronekursen faller og faller: – Norges Bank skal ikke drive det norske folk fra gård og grunn

En svak krone bidrar til økte eksportinntekter for Norge og verdistigning for Oljefondet. På den annen side gjør en svak krone at importerte varer og tjenester blir dyrere, noe som gir økt inflasjonspress.

– Den fallende kronekursen er den store hodepinen for Norges Bank nå. I hvilken grad skal de ta hensyn til dette i den videre rentesettingen. Kronekursen er blir mer og mer utfordrende, nærmest dag for dag, sier sjeføkonom Kyrre Knudsen i SR-Bank til DN.

Knudsen viser til at de store kurssvingningene skaper stor uforutsigbarhet for handelsaktører. Han trekker frem at et stabiliserende grep kan være å innføre fellesvalutaen euro. Men han nevner også en dansk variant som et alternativ.

Den danske sentralbanken styrer etter et valutakursmål, der den danske kronen skal være tilnærmet helt lik euroen over tid. Dette gjøres via renten eller kjøp og salg av danske kroner. Rentesettingen styres da av hva den europeiske sentralbanken gjør.

– Jeg tror det er viktig at vi starter diskusjonen nå om mulige virkemidler – også om overgang til euro vil være hensiktsmessig. Vi vet nemlig ikke hvordan kronekursen vil utvikle seg fremover, og må ha beredskap for videre svekkelse, en varig svekkelse, en mulig pris- og lønnsspiral som er drevet av svakere krone – og lavere tillit til den norske kronen, sier Knudsen.

mest lest