PST har stanset flere terrorangrep i år

Avatar photo
Publisert 29. juli 2023 | 13:23

De siste månedene skal Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ha avverget flere konkrete terrorangrep mot Norge.

– Truslene kommer fra høyreekstreme, venstreekstreme eller ekstreme islamister. Det kan også involvere aktører som knyttes til spredning av masseødeleggelsesvåpen eller ulovlig etterretningsvirksomhet, sier Viggo Rekdal til VG. Han er leder for seksjonen for internasjonale forbindelser i PST.

På spørsmål om hva slags type terrorangrep PST skal ha stoppe, forteller Rekdal at det er noe likt den type terrorangrep vi har sett opp gjennom årene.

– Er det snakk om angrep som å kjøre inn i folkemengder, bombinger, skytinger, knivangrep og ulike giftangrep?

Ja, svarer Rekdal til VGs journalist.

Han legger til at PST har avverget et betydelig antall angrep i utlandet. Rekdal anslår at det er snakk om et tosifret antall. Også i Norge skal sikkerhetstjenesten ha avverget et tosifret antall angrep.

Flere av disse angrepene var planlagt bare de siste få månedene.

Les også: Politiet og PST bekrefter dataangrep

Det er imdilertid ikke en økt fare for terror i Norge nå, forteller PST.

Sikkerhetstjenesten opplyser at de samarbeider og har kontakt med over 100 land. Det kan være både Vestlige allierte, og udemokratiske land i andre deler av verden.

Rekdal forteller at PST deltar i et europeisk sikkerhets- og etterretningssamarbeid der tjenestene daglig sitter sammen fysisk på et hemmelig sted.

Dette er viktig for norsk sikkerhet ettersom truslene Norge står overfor nesten alltid har en internasjonal dimensjon, enten i motiv eller i nettverk.

mest lest