Etterforskes som krigsforbrytelser

Avatar photo
Benjamin Bringsås
Journalist
Publisert 3. august 2023 | 18:25

Natt til onsdag ble ytterligere 40.000 tonn korn ødelagt under et angrep mot havneinfrastruktur i den ukrainske byen Odesa.

Det er nå totalt over 200.000 tonn korn som er ødelagt som følge av et russisk angrep mot den essensielle matforsyningen.

180.000 tonn kornavlinger skal ha blitt destruert i perioden 17. til 26. juli, ifølge det ukrainske utenriksdepartementet.

Ifølge Reuters bekrefter påtalemyndigheten i Ukraina at angrepene på ukrainske kornlagre etterforskes som krigsforbrytelser.

Angrepene mot ukrainske kornlagre og infrastruktur har opplevd en vesentlig eskalering som følge av at Russland trakk seg ut av FN-avtalen om trygg eksport av ukrainsk korn via Svartehavet.

– Moskva fører en kamp for en global katastrofe. I sin galskap trenger de at verdens matmarkeder kollapser, de trenger en priskrise, de trenger forstyrrelser i forsyningen, sa Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Les også: Nato får skylden for forverring av Ukraina-krisen: – Strekker ut sine djevelske hender

Påstandene om at Russland har politisk og økonomiske incentiver til å destruere kornlagrene bekreftes av Ukraina- og Russland-ekspert ved NUPI, Jakub M. Godzimirski.

– Den politiske dimensjonen handler om at ved å påføre store skader på ukrainske kornlagre og havner kan Russland begrense Ukrainas evne til å fortsette krigen, sier han til VG.

mest lest