Russland forsøker å undergrave Ukrainas forsvarsindustri ved å angripe energianlegg

Avatar photo
Roar Myrbraten
Frilansjournalist
Publisert 23. mars 2024 | 18:58

Ifølge en rapport fra Institute for the Study of War (ISW) er hensikten med de russiske angrepene på ukrainske energianlegg å svekke landets forsvars- og industrielle potensial. Det skriver Ukrinform.

Analytikerne sier: «De økte angrepene fra Russland i vinter hadde hovedsakelig som mål å ramme bedriftene som utgjør den ukrainske forsvarsindustrielle basen (DIB), og angrepene mot energiinfrastrukturen våren 2024 hadde sannsynligvis som formål å ødelegge energisystemet for å delvis stoppe Ukrainas forsøk på å utvide den ukrainske forsvarsindustrielle basen (DIB), raskt.»

ISW påpeker også at selv om de russiske styrkene ikke klarte å ødelegge det ukrainske strømnettet den 22. mars, er det mulig at de vil fortsette med intensive angrep på energiinfrastrukturen i fremtiden. Hovedformålet med dette vil være å utnytte den betydelige forsinkelsen i vestlig sikkerhetsstøtte for å begrense kapasiteten til det ukrainske luftforsvaret.

Analytikerne mener at de russiske angrepene også kan bidra til Russlands forsøk på å destabilisere Ukraina ved å underminere tilliten til den ukrainske regjeringen, både nasjonalt og internasjonalt.

Rapporten fra ISW refererer til en advarsel fra Ukrainas væpnede styrkers sørlige operasjonskommando den 22. mars, hvor det ble hevdet at Russland forberedte informasjonsoperasjoner med sikte på å feilaktig fremstille Ukraina som en mislykket stat.

Ukrinform rapporterte 22. mars at Russland gjennomførte det største missil- og luftangrepet mot Ukrainas energisektor siden krigen startet. Energiproduksjonsanlegg over hele landet ble truffet og skadet, inkludert vannkraftverket Dnipro i Zaporizhzhia.

Luftangrep på infrastrukturen og energianlegg ble registrert i regionene Kharkiv, Dnipro, Zaporizhzhia, Kryvyi Rih, Vinnytsia, Khmelnytsky, Ivano-Frankivsk og Lviv.

Fienden angrep også vanlige bolighus og til og med trolleybusser.

Ifølge det ukrainske luftforsvaret benyttet russerne seg av 151 missiler i Ukraina. Disse inkluderte 63 kamikaze-droner av typen Shahed-131/136 og 88 ulike andre missiler, inkludert ballistiske missiler som var vanskelig å avskjære.

De ukrainske forsvarerne klarte å ødelegge 92 av fiendens mål, hvorav 55 var Shahed-missiler og 37 var andre ulike missiler.

Dette angrepet er det mest omfattende under hele krigen, og det ser ut til å ha vært nøye planlagt over lang tid med involvering fra både etterretningstjenester og russiske kraftingeniører.

Målet var å levere et kraftig slag som ville føre til en fullstendig sammenbrudd i det ukrainske kraftsystemet ved å lamme det og fremprovosere en generell kollaps.

mest lest