Simen sa kanskje feil, men poenget er likevel rett

Avatar photo
Oda Oline Omdal
Rådgiver i Civita og fylkestingsrepresentant for Høyre i Agder.
Publisert 27. februar 2024 | 17:37

Dette er et eksternt innlegg og gir uttrykk for skribentens meninger.

Helgens debatt på TikTok viser en farlig tendens til at den norske debatten ikke klarer å ha to tanker i hodet samtidig. 

Selv om debatten om folks partnere ikke nødvendigvis er et politisk problem som vi trenger en politisk løsning på, så er ensomhet blant gutter definitivt et problem man bør finne løsninger på.

Ensomhet er roten til mye vondt, og konsekvensene av å ikke forebygge det har store konsekvenser. 

Simen Velle kan ikke sammenliknes med Jordan Peterson eller Andrew Tate slik noen har tatt til orde for. Men hvis likestillingskampen fortsetter å utelukkende dreie seg om kvinner, kan vi risikere at flere gutter ser opp til slike menn og ser på dem som forbilder.

Derfor har Simen rett, selv om han ordla seg feil. 

Debatten om ensomhet blir likevel fordummet når den handler om gutter og partnere. Faktisk tror jeg at denne praten har ført til at flere jenter ikke tør å snakke åpent om privatliv og partnere. For der gutta kan skryte over høy bodycount og det sees på som guttastemning, så blir jenter kalt horer og løse. 

Det viser oss at likestillingskampen fortsatt er nødvendig for å endre gammeldagse holdninger. 

Debatten om likestilling er så mye mer enn hvem som ligger med hvem og hvorfor de gjør det eller ikke gjør det. 

La det ikke være tvil, dagens likestilling er kommet langt på mange områder. Flere kvinner jobber fulltid, det er jevnt over kjønnsbalanse i styrer landet over, og kvinner er ikke lenger stuck hjemme med barn etter de har født.

Likevel må vi innse at det er en del utfordringer som blir glemt, og at det stort sett er gutta det går utover. 

Blant de utfordringene er nok ikke at gutter flest ikke kan velge partner fritt, slik Simen Velle uheldig uttalte på tiktok.

Men det et stort problem at menn er mer utsatt for arbeidsulykker og lever generelt kortere liv sammenlignet med kvinner. Guttene er i større grad skoletapere, dropper oftere ut av skolen og topper både rus- og kriminalitetsstatistikken og selvmordsstatistikken.

Flere opplever at når de tar debatten om det moderne mannsidealet blir man skutt ned fordi man er sårbar. På et punkt ble debatten om det moderne mannsidealet fordummet til at menn ikke mestrer å snakke om følelser. 

Og hvis de gjør det, så er det «sutring» fordi kvinner fortsatt har mindre penger og makt. Hvem ønsker vel å åpne seg eller løfte debatten hvis det er responsen?

Les også: Norge må se til Ungarn

Det er ikke rart at unge gutter tilslutter seg menn med radikale og tidvis ekstreme meninger, hvis det er det eneste stedet de blir hørt eller kjenner på tilhørighet. 

Det må være en balanse mellom å ta vare på gutter, samtidig som vi for eksempel forebygger partnerdrap og sosial kontroll. Det er ikke en motsetning mellom det å løfte gutter og jenter, kanskje er det faktisk en sammenheng. 

Det ene trenger ikke å utelukke det andre. Skal vi kjempe for likestilling, må det inkludere alle kjønn.

mest lest