Norgesdemokratene klager NRK inn til PFU: – Forsøkt likestilt med finsk nazistparti

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 27. april 2024 | 15:19

Klagen har nå avstedkommet invitasjon til et møte med NRKs etikkdirektør, Per Arne Kalbakk.

For en tid tilbake skrev iNyheter om hvordan høgskolelektor ved Politihøgskolen, Tania Randby Garthus, påsto at PST mente Norgesdemokratene etter definisjonen var «høyreekstreme». Hun henviste til NRK dokumentarene «Sønner av Norden» der hun mente PST hadde fremmet påstanden.

iNyheter så igjennom alle fire episoder av serien, men uten å finne det Garthus påsto om PST.

PST benektet også i sitt svar til iNyheter at de betraktet Norgesdemokratene som høyreekstreme.

«Når det gjelder Norgesdemokratene er det et parti på ytre høyre som kan beskrives som nasjonalkonservativt. De fremstår å akseptere demokratiet som styreform, og er etter PSTs definisjon ikke høyreekstreme basert på den informasjonen Norgesdemokratene selv deler åpent,» skrev seniorrådgiver Eirik Veum i en epost til iNyheter.

Men det vi fant i NRK-dokumentaren var en sammenstilling i dokumentaren av Norgesdemokratene med høyreekstreme grupper i Norden for øvrig.

I episode 3 kommer NRK inn på Norgesdemokratene. Den som introduserer dem som tema, er forskeren Cathrine Thorleifsson. Hun sier følgende etter å ha snakket om Sverigedemokratene. «Vi har jo også høyreradikale partier i Norge. Og det er partier som kjennetegnes av en veldig ekskluderende nasjonalisme.»

– Hvilke partier er det da, spør NRK-journalisten.

«Dette er jo mikropartier i Norge, veldig små. For eksempel Norgesdemokratene. De har veldig få støttespillere. Men de er veldige aktive i forkant av valg, og stiller til valg. Og mobiliserer på nett veldig mye og også på Discord og andre formater hvor de kan nå unge.»

Thorleifsson bruker imidlertid begrepet «høyreradikale» om Norgesdemokratene og ikke «høyreekstreme».

Den distinksjon hadde ikke Garthus fra Politihøgskolen fått med seg. «Høyreekstreme» brukes om de som åpner for bruk av vold. De «radikale» kan ha likelydene ideologiske oppfatninger, men sverger til demokratiske prosesser og setter en grense før vold.

Under NRKs profilering av Emil T. Aasheim, som er leder av Norgesdemokratenes ungdom, sier NRKs journalist. «Tilbake hos Emil ønsker han å sette en klar grense mot hvilke virkemidler han er villig til å ta i bruk».

– Hvor langt er du villig til å gå? spør hun.

«Jeg er ikke villig til å bruke vold», svarer Aasheim. «Den grensen der er helt tydelig. Det er helt uaktuelt.»

Norgesdemokratene har nå klaget hele NRK-serien inn for PFU, og bruker blant annet Garthus sine skriverier på X for å underbygge hvordan serien skapte en assosiasjon mellom Norgesdemokratene og høyreekstremisme.

Det er dette Norgesdemokratene nå klager NRK inn for PFU for brudd på Vær varsom-plakatens punkt: 3.3, 3.2, 4.1 og 4.14

Klagen er innsendt av Norgesdemokratene v/ Leder av kontrollkomiteen Anne Cecilie Kristensen.

De mener i korte trekk at NRK ikke i tilstrekkelig grad opplyste partiets ungdomsleder Emil Tranøy Aasheim om premissene for dokumentaren utover at den «handlet om unge menn som hadde meninger utenom det vanlige». ND ga tillatelse til at NRK kunne filme under landsmøtet. De var glad for at noen medier overhodet var interessert.

Men som de skriver i klagen:

«Da dokumentaren ble sluppet ble vi svært overrasket og skuffet. NRKs kryssklipping mot nazisme, manglede kildekritikk og fremsettelse av udokumenterte fakta bryter etter vår meining mot pressens Vær Varsom-plakat. Det blir ytterligere mer graverende når verken Emil eller Norgesdemokratene blir gitt noen reel mulighet til å kommentere de påstander som blir fremlagt.»

Kristensen skriver i klagen at NRK ikke har sluppet Emil T. Aasheim eller Norgesdemokratene til med et tilsvar, heller ikke på NRK Ytring.

Som det heter:

«NRK har gitt Emil en feilaktig fremstilling av hvilket program han skal være med på. Vi mener det påligger NRK som medieaktør å være tydelig i kontakten med sine kilder. Emil er i serien en kilde for NRK. Det er vår mening at det rett og slett er uredelig fra NRK sin side og fremstille programkonseptet på en helt annen måte enn det som ble resultatet. Det er vår påstand at NRK har fra starten av prosjektet selv vært klar over hva programmet skulle handle om og det burde vært tydeligere kommunisert til Emil, som en sentral aktør i denne episoden.»

Norgesdemokratene mener NRK er i sin fulle rett til å omtale partiet.

Men de mener NRK «har gått for langt ved å skape et inntrykk av at vi kan likestilles med det finske nazistpartiet.»

De peker da på at det særlig «gjelder dette kryssklipping mot forhåndsomtale av programmet, programmets tema, og selve kryssklippingen mellom Norge/Finland og nazisymboler. (…) Vi står for noe helt annet enn hva som fremstilles i programmet. Episoden skaper imidlertid et inntrykk som ikke er riktig for nye mulige velgere eller meningsmotstandere.»

De mener dette er et brudd på Vær Varsom-plakatens punkt 4.1 «Legg vekt på saklighet og omtanke i innhold og presentasjon.»

De mener videre dokumentaren utløser «en selvstendig imøtegåelsesrett for Norgesdemokratene som parti.»

Oppsumeringsvis skriver de at:

«Vi kan ikke akseptere at NRK fortsetter med på den ene siden å ekskludere oss totalt fra den offentlige debatten samtidig som de på den andre siden bidrar til en urettmessig stigmatisering og sensur av oss som parti.»

Norgesdemokratenes krav er som følger:

  1. Emil og Norgesdemokratene skal fjernes fra serien «Sønner av Norden».
  2. Videre ønsker vi en offentlig og tydelig beklagelse fra NRK for faktafeil, skadelig assosiering og feilaktige karakteristikker som kanalen har formidlet om Norgesdemokratene.
  3. Vi ønsker et åpent og eksklusivt innslag i NRK 1 (TV) med representanter for Norgesdemokratene, der vi får redegjøre for vår politikk og forhåpentligvis reparere litt av skaden som NRK har forårsaket.

iNyheter er kjent med at NRK har invitert Norgesdemokratene til et møte om saken førstkommende tirsdag.

Setter du pris på denne artikkelen? iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal

mest lest