UDI kritiseres for ufullstendige vurderinger av asylsøkeres alder

Avatar photo
Publisert 27. desember 2022 | 14:38

Utlendingsdirektoratet (UDI) skal ta to røntgenbilder for å bekrefte asylsøkernes alder, men de tar bare ett.

Når asylsøkere kommer til Norge, utfører UDI tester for å finne ut alderen deres. Testene er viktige ettersom asylsøkernes alder har mye å si for hvilke rettigheter de har i Norge. For noen kan testen avgjøre om de får bli i Norge eller om de må dra.

De siste femten årene er det tatt røntgenbilder av flere tusen asylsøkere.

UDI har fått anbefaling fra Oslo Universitetssykehus (OUS) om å ta røntgenbilder av både tenner og hender. På denne måten skal testene gi et mer troverdig resultat enn hvis de bare tar ett røntgenbilde.

UDI har omfavnet disse anbefalingene.

Men siden 2018 skal UDI ha vært uten leverandør som kan utføre røntgen av hånd. Derfor har de kun fått tatt røntgenbilder av tenner.

380 asylsøkere har blitt testet siden den gang, skriver NRK.

Les også: Støre ber velgerne om tid: – Jeg mener vi fortjener bedre

President i Den norske tannlegeforening, Heming Olsen-Bergem, sier til NRK at så lenge testen bare baserer seg på tannrøntgenbilder, så kan ikke de gå god for den.

– UDI burde latt være å bruke testen, sier han.

Fagleder i UDI, Ingrid Olram, mener derimot at én test er bedre enn ingen.

Dersom en asylsøker oppgir å være enslig mindreårig, er UDI pliktet til å vurdere personens alder.

Olram påpeker at røntgenbilder gir UDI et enda bredere grunnlag for å ta stilling til alder, sammen med andre opplysninger i saken.

Statssekretær fra Arbeiderpartiet, Astrid Bergmål, sier til NRK at det er viktig at barn ikke blir feilvurdert som voksne, og at heller ikke voksne feilvurderes som barn.

– Det er jo sånn at denne metoden ikke er hundre prosent treffsikker, men det er likevel sånn at det vil være større sikkerhet hvis vi får tatt begge bildene, sier hun.

Mange asylsøkere lyver om alderen sin

Dag Bærvahr, fagsjef i UDIs asylavdeling, har tidligere sagt til Aftenposten at medisinsk aldersvurdering bare er én av metodene som kan tas i bruk i en vurdering av søkerens alder.

Bærvahr sier også til avisen at det er et problem at mange asylsøkere oppgir at de er under 18 år for å få bedre sjanser for å få opphold i Norge.

– I 2015 var det for eksempel 60 prosent av dem som sa de var under 18 år vi var i tvil om og undersøkte nærmere, sier Bærvahr.

Bærvahr sier også at det er utfordrende at leger boikotter alderstesting av asylsøkere.

– Det er ikke bra at disse testene er omstridt. Bioalder gjør at vi nå står stødigere, sier Bærvahr til Aftenposten.

Russland gir ultimatum til Ukraina: – For deres eget beste

mest lest