Habilitetssakene: Solberg får enstemmig sterk kritikk

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 28. februar 2024 | 10:57

Onsdag presenterer kontrollkomiteen med saksordfører Grunde Almeland (V) komiteens konklusjon etter flere måneder med arbeid.

Solberg får enstemmig sterk kritikk av kontrollkomiteen.

Både for ektemannens aksjehandel og for at hennes egen regjering ikke hadde god nok rutiner for å håndtere inhabilitet. Habilitetsbruddet blir beskrevet som «sterkt kritikkverdig» av en enstemmig komité.

Komiteen kritiserer også statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) for utilstrekkelige rutiner for å håndtere saker der hans statsråder har vært – eller kan ha vært – inhabile.

Bare to av de tidligere statsrådene går fri for kritikk.

Komiteen anerkjenner alvoret i habilitetsbruddene begått av Ola Borten Moe (Sp) og Anette Trettebergstuen (Ap), men de blir ikke formelt kritisert fordi de selv tok ansvar og trådte til side som statsråder.

Trettebergstuen gikk av som kultur- og likestillingsminister i juni 2023, og Borten Moe gikk av som Forskning- og høyere utdanningsminister i juli.

Huitfeldt 
Et flertall i komiteen mener at Huitfeldts ektemann tilsynelatende må ha trodd at hans unnlatelse av å informere Huitfeldt om hvilke aksjer han investerte i ville bidra til å utvise nødvendig forsiktighet. Til tross for dette mener komiteen at Huitfeldt hadde likevel en plikt til å undersøke om ektemannen fortsatt handlet med aksjer. Derfor konkluderer flertallet med å foreslå at Stortinget vedtar at det er kritikkverdig at den tidligere utenriksministeren.

Brenna
I innstillingen mottar statsråd Tonje Brenna «kritikk» for ikke å ha erklært seg inhabil da hun utnevnte nære venner til styreverv, og for å ha deltatt i behandlingen av økonomisk støtte som ble videreført til Utøya AS.

Tidligere onsdag kom Dagens Næringsliv med nye opplysninger i habilitetssaken til Tonje Brenna.

Ifølge avisen ble hun i mai 2022 informert om at milliontildelingen som regjeringen ga til Wergelandsenteret også ville komme selskapet Utøya AS til gode.

Brennas tidligere samboer, som hun har barn med, og to venninner sitter i styret til til Utøya, skriver DN, og opplyser også at Brenna har forklart overfor kontrollkomiteen at hun var inhabil overfor disse.

I budsjettsøknaden til departementet for 2023 ba Wergelandsenteret om 6,5 millioner kroner til skoleprosjektet «22. juli og demokratisk medborgerskap,» hvorav 2,4 millioner skulle tilfalle Utøya AS, ifølge DN.

Komiteens innstilling skal drøftes og endelig vedtas i Stortinget tirsdag den 5. mars.

FrP med sterk kritikk av Brenna, Solberg og Huitfeldt

Fremskrittspartiet mener det er grunn til å rette sterk kritikk i habilitetssaken både mot tidligere statsminister Erna Solberg, tidligere utenriksminister Anniken Huitfeldt og nåværende statsråd Tonje Brenna.

– Vi mener det er grunn til å likebehandle sakene til Solberg og Huitfeldt, som har mange likhetstrekk, selv om Solberg i langt større grad enn Huitfeldt har bidratt til å opplyse Stortinget. Huitfeldt har valgt å «ikke vite» og viser til lovbestemt taushetsplikt. Hun har videre understreket at det vil være en «nærmest umulig oppgave» å avgjøre om hun faktisk har vært inhabil og at vurderingene er «sammensatte og ikke helt enkle».  Vi mener derfor at både Erna Solberg og Anniken Huitfeldt har opptrådt sterkt kritikkverdig, sier nestleder Hans Andreas Limi i en pressemelding.

– Fremskrittspartiet mener det er grunn til å rette sterk kritikk mot nåværende statsråd Tonje Brenna, for håndteringen av støtte til, som indirekte omfatter støtte til Utøya AS, hvor Brenna var inhabil da hun var Kunnskapsminister. Opplysningene i Dagens Næringsliv som kom rett før komiteens avgivelse, kan tyde på at Brenna har valgt å holde tilbake informasjon fra Stortinget, sier Limi.

mest lest