Forskere har laget en gigantisk kjøttkake av mammut

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 29. mars 2023 | 07:14

Ved å labratoriedyrke kjøtt fra en mammut har forskere klart å lage en gigantisk kjøttkake – men den kan ikke spises enda.

Forskere sier at de har ingen anelse om hvordan vårt immunsystem ville reagere når vi spiser den.

Kjøttkaken ble avduket på vitenskapsmuseet Nemo i Nederlands hovedstad Amsterdam. Den mirakuløse prestasjonen med å lage en kjøttkake av noe som ikke har eksistert i mer enn 4,000 år ble utført av det australsk-baserte firmaet Vow, som jobber med å labratoriedyrke kjøtt.

Den ble laget ved hjelp av DNA fra en ullhåret mammut.

– Vi valgte mammutkjøtt fordi det symboliserer noe som er tapt, noe som er utslettet av klimaendringer, sa Vow-grunnlegger Tim Noakesmith til AFP under arrangementet der kjøttkaken ble vist fram.

– Vi står overfor en lignende skjebne dersom ting ikke gjøres annerledes, inkludert å endre spisevanene våre, fortsatte han.

Les også: Mener klimamålene er «mye viktigere» enn å spise kjøtt

Firmaet prøver å lage kjøtt uten å måtte skade noen dyr, for å møte den økende etterspørselen fra forbrukere som ikke vil drepe noe for å få sine smakfulle kjøttmåltider.

Kjøttet er laget ved å lage celler fra dyr – selv de som er utdødd – og multiplisere dem for å lage kjøtt. Ingen dyr trenger å bli skadet i prosessen.

– Målet er å overføre noen få milliarder kjøttspisere fra å spise [konvensjonelt] animalsk protein til å spise ting som kan produseres i elektrifiserte systemer, sier George Peppou, administrerende direktør i Vow, til The Guardian.

– Og vi tror den beste måten å gjøre det på er å finne opp kjøtt. Vi ser etter celler som er enkle å dyrke, veldig velsmakende og næringsrike, og deretter blander og matcher disse cellene for å lage virkelig velsmakende kjøtt, la han til.

Noen unge velger bort kjøtt – for å redde klimaet

mest lest