Kommer ikke til å sende jagerfly til Ukraina: – Vi vil ikke tillate en slik eskalering

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 30. januar 2023 | 04:10

Tysklands regjeringssjef Olaf Scholz har utelukket å sende jagerfly til Ukraina, bare dager etter at han forpliktet seg til å levere stridsvogner.

I et intervju med en tysk avis advarte Olaf Scholz mot en budkrig for våpen.

Ukraina har imidlertid bedt allierte land om å opprette en «jagerflykoalisjon». USA sa at de ville diskutere ideen om å levere jetfly «veldig nøye» med Kyiv på torsdag.

I et intervju med Tagesspiegel sa Scholz at hans fokus var på levering av tyskproduserte Leopard 2-stridsvogner, skriver BBC.

– Det faktum at vi nettopp har tatt en beslutning [om å sende stridsvogner] og den neste debatten skyter opp i Tyskland, det virker bare useriøst, sa han.

Onsdag forpliktet Tyskland seg til å levere 14 av sine Leopard 2-stridsvogner til Ukraina, etter uker med press fra allierte.

Etter Tysklands forpliktelse til å sende stridsvognene, sa USA at de ville forsyne Ukraina med sine M1 Abrams-stridsvogner.

Ukrainas viseutenriksminister Andrii Melnyk har oppfordret til etableringen av en «jagerflykoalisjon» som vil forsyne Ukraina med amerikanske F-16 og F-35, Eurofighters, Tornados, franske Rafales og svenske Gripen jetfly.

Ukrainas presidentrådgiver Mykhailo Podolyak sa til Ukrainas Freedom Television Network at de også trengte missiler «for å drastisk redusere den russiske hærens nøkkelvåpen».

Og Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj gjentok det i en daglig videotale der han sa at landet trengte det amerikanskproduserte ATACMS-missilet, som har en rekkevidde på 297 km.

Washington har så langt nektet å levere ATACMS.

I Tagesspiegel-intervjuet gjentok Scholz at NATO ikke var i krig med Russland.

– Vi vil ikke tillate en slik eskalering, sa han.

Han bekreftet at han snakker regelmessig med Russlands president, Vladimir Putin, med den siste samtalen mellom de to i desember 2022.

– Situasjonen er veldig tøff. Bakhmut, Vuhledar og andre områder i Donetsk-regionen er under konstante russiske angrep. Det er stadige forsøk på å bryte gjennom forsvaret vårt, sier Ukrainas president i sin daglige videotale.

Russisk statlig fjernsyn: Vestlige stridsvogner er ikke «leoparder» – de er «tannløse katter»

mest lest