NYT: Studie på pubertetsblokkere holdes tilbake fordi sjefen ikke liker resultatet

Avatar photo
Publisert 24. oktober 2024 | 15:16

En innflytelsesrik lege og talsperson for kjønnsbehandlinger for ungdom sier at hun ikke vil publisere en etterlengtet studie på pubertetsblokkerende medisiner. Årsaken? Det «belastede politiske miljøet» i USA.

Den amerikanske storavisen New York Times skriver denne uken at sjefslegen Johanna Olson-Kennedy startet studien i 2015 som en del av et bredere føderalt prosjekt om transkjønnede ungdommer, med finansiering på flere millioner dollar.

Hun og kollegene har gitt pubertetsblokkere til 95 barn fra hele landet. Behandlingen skal stoppe de normale kroppsendringene i puberteten, som potensielt kan forverre «kjønnslidelse» hos barn, ifølge New York Times.

Etter å ha fulgt barna i to år, fant forskerne at pubertetblokkerne ikke hadde ført til mentale helseforbedringer. Sjefslegen tror dette kan være fordi barna allerede hadde god mental helse før studien begynte.

Ni år etter at studien fikk finansiering av amerikanske helsemyndigheter, har Dr. Olson-Kennedys team fortsatt ikke publisert funnene sine.

På spørsmål om hvorfor, sier sjefslegen at resultatene kan føre til den typen politiske angrep som har ført til forbud mot kjønnsbehandlinger for ungdom i mer enn 20 delstater, hvorav én snart vil bli vurdert av Høyesterett. Det skriver New York Times.

– Jeg vil ikke at arbeidet vårt skal brukes som et våpen, sier Olson-Kennedy, og legger til at det vil kreve mer tid og arbeid før studien er klar for offentligheten.

Sjefslegen har til hensikt å publisere dataene, men hevder at teamet hennes også har blitt forsinket fordi myndighetene har kuttet noe av prosjektets finansiering. Hun tilskriver dette kuttet til politikk, noe helsemyndighetene har benektet.

De siste årene har flere vestlige land strammet inn reglene for medisinsk og kirurgisk behandling for transpersoner.

Her i Norge har kjendislegen og sexologiprofessor Esben Esther Pirelli Benestad mistet autorisasjonen til å praktisere som lege. Begrunnelsen var at Statsforvalteren i Agder konkluderte med brudd på helselovgivningens krav til forsvarlighet, informasjonsplikt og journalføring. Benestad skal blant annet ha unnlatt å henvise pasienter til Rikshospitalet.

En tidligere transperson som iNyheter har snakket med, har fortalt at han ble henvist til Thailand for kirurgisk behandling etter bare noen få møter med Benestad, og uten utredning av hans mentale helse. Han har rettet kraftig kritikk mot Benestad i ettertid.

iNyheter har skrevet en rekke saker om transfenomenet. Vi har fokusert spesielt på de historiene som ikke har kommet klart frem i de etablerte mediene. Her kan du se flere av våre artikler om emnet fra de siste to årene:

Les også: Ekspert: 4 av 5 vokser av seg «kjønnsforvirrelse»

Les også: Norsk mann åpner opp: Angrer på kjønnskorrigerende behandling (+)

Les også: Hjerteskjærende video: Jente (18) angrer på kjønnsskifte

Les også: Fortviler over trans-perioden sin: Nå får hun ikke ammet barnet sitt

Les også: Svensk transdokumentar vekker oppsikt (+)

Les også: Ferske tall: Diagnoser for kjønnsdysfori tredoblet siden 2017

Les også: Psykiatrisk sykepleier: – Trendy å skifte kjønn

Les også: Psykolog: – Kjønnsidentitet i skolen kan gjøre mer vondt enn godt

Les også: Espen Goffeng forklarer fenomenet «sosial smitte»

mest lest